Sinterklaas

Gepubliceerd op 17 november 2024 om 17:42

Hoe installeer ik meer rust in mijn gezin tijdens de periode van Sinterklaas? 

Sinterklaas is een kinderfeest, maar voor vele kinderen brengen de Sint en zijn pieten vaak onrust met zich mee.  Hieronder vind je enkel tips die jou en je gezin meer rust kunnen bieden tijdens deze periode. 

 

  1. Erken de emoties van je kind

De verschillende activiteiten tijdens deze periode (bv: de intocht van de Sint in het dorp, het zetten van de schoen, het ontmoeten van Sinterklaas en de pieten, het bord zetten...) kunnen ervoor zorgen dat je kind heel euforisch is, maar het kan ook zijn de je kind net heel angstig gaat reageren en liever niet deelneemt aan deze activiteiten.  Ga met je kind in gesprek over zijn/haar emoties en maak hier extra tijd vrij.  Luister goed naar de noden van je kind. Welke activiteiten zijn haalbaar voor je kind? Prentenboeken rond emoties kunnen een mooie opening geven om met je kind hierover in gesprek te gaan.

Wees alert voor uitspraken als "Sinterklaas ziet alles." Dit kan je kind extra bang en angstig maken.  Zet in op verbinding tijdens deze periode en blijf weg van een dreigende opvoedingsstijl.

Merk je dat je kind extra zenuwachtig of gespannen is voor het krijgen van cadeautjes?  Zorg er dan voor dat het cadeautje niet ingepakt is of met een doorzichtige folie.   Hierdoor valt de spanning bij je kind meteen weg bij het zien van het pakje.

 

  1. Verandering in gedrag 

De periode van de Sint brengt vaak extra spanningen en emotionele onrust met zich mee.  Hierdoor kan er verandering plaatsvinden in het gedrag van je kind.  Geen zorgen.  Dit is normaal. Dit herstelt zich terug vanzelf.

Hieronder staan enkele mogelijke veranderingen die kunnen ontstaan gedurende deze periode.

  • Je kind kan emotioneler zijn (bv: vaker huilen, heel erg boos worden...)

  • Het slaappatroon verloopt moeizamer (bv: wordt vaak 's nachts wakker, kan moeilijk inslapen, wil niet alleen naar bed...)

  • Je kind benoemt kleine pijntjes waar geen duidelijke fysieke oorzaken voor lijken te zijn (bv: buikpijn, hoofdpijn,...)  Let wel op dat je de bevindingen van je kind steeds ernstig en voor waar neemt.   

  • Je kind is drukker in zijn/haar gedrag of heeft een verminderde concentratie en kan zich moeilijker focussen.

  • Je kind heeft een terugval in verworven vaardigheden (bv: zindelijkheid)

 

  1. Zorg voor een veilige omgeving, wees duidelijk en voorspelbaar

Zorg ervoor dat de routine in het gezin zoveel mogelijk hetzelfde blijft gedurende deze tijd.  Installeer extra rustmomenten voor je kind en maak geen onnodige extra uitstappen die ook spannend of onduidelijk kunnen zijn voor je kind (bv: uitstappen naar de speeltuin, bezoek aan de tandarts, ...)

 

  1. Maak de gebeurtenissen en de tijd visueel

Maak samen met je kind een aftelkalender en start maximaal 2 weken voor 6 december.  Hierin kan je samen met je kind bepalen welke activiteiten er zullen plaatsvinden en wanneer.  Deze visuele ondersteuning gaat je kind extra duidelijkheid en voorspelbaarheid geven.  Hij/zij zal weten wanneer de schoen gezet mag worden, kan tellen hoeveel nachten hij/zij nog moet slapen vooraleer het bord gezet wordt....

Weet je niet hoe je hieraan kan starten?  Laat je kind tekeningen maken of letters schrijven in de vakken van je kalender bij belangrijke momenten.  (bv: bezoek aan de Sint -> tekenen van een mijter of schrijven van de letter S)  Je kind gaat je hier zeker bij helpen en weet perfect wat hij/zij getekend heeft bij de verschillende activiteiten. 

Is je kind hiervoor nog te jong?  Dan kan je ook gebruik maken van foto's of de pictogrammen van Sclera (www.sclera.be).

 

  1. De magische periode

Jonge kinderen tot ongeveer de leeftijd van 7 jaar zitten in de fase van het magisch denkenHierbij lopen de fantasie en werkelijkheid door elkaar.  Een man met een witte baard kan dus perfect met zijn paard over de daken gaan.  Of een piet kan perfect in een huis binnen ook al zijn alle deuren gesloten en is er geen openhaard.

Wat met 'moeilijke' vragen? 

Wanneer je kind ouder wordt, kan het zijn dat hij/zij veel meer vragen gaat stellen over Sinterklaas, de pieten, het brengen van cadeautjes, bij alle kinderen gelijktijdig kunnen zijn, weten wat elk kind graag zou willen hebben, ... etc.  Wees steeds zo eerlijk mogelijk.  Je kan ook vertellen over de traditie van Sinterklaas.  Waarom vieren we dit eigenlijk?  Daarnaast kan je 'moeilijke' vragen ook zelf door je kind laten beantwoorden.  Wat denkt het kind zelf?  Durf gerust te vragen 'Wat denk je zelf?'  Door deze vraag te stellen, krijg je als ouder een zicht op het al dan niet nog magisch denken van je kind.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.